top of page

Zet je de doelstelling of je mensen op de eerste plaats??

Is het eindresultaat belangrijker of je mensen die het moeten doen?


Ofwel, wat staat bij jou op nummer 1?


Focus op het gewenste eindresultaat staat bij vele managers op nummer 1. Snap ik, lijkt ook logisch. En het is minder eng dan met je mensen aan de slag te gaan. Alleen verlies je uiteindelijk daardoor de verbinding met je mensen die het moeten doen. Zij lopen vaak tegen praktische problemen aan. En hoe minder verbinding met je mensen hoe verder je verwijderd raakt van het gewenste eindresultaat. Gevolg, managers sturen nog strakker op het eindresultaat, wat betekent nog minder verbinding met de mensen, meer lijstjes, de druk neemt toe…enfin, de vicieuze cirkel is rond. Self-fulfilling prophecy noemen ze dat. Niet fijn voor de leidinggevende en niet voor het team. De druk en de stress wordt dagelijks gevoeld. Resultaten zijn daardoor altijd minder.


Ik ga een voorbeeld geven om het nog een beetje te verduidelijken.


Stel je koopt een IKEA kast die jezelf in elkaar moet zetten. Je hebt het pakket, de instructie en degene die het in het elkaar zet. Als ik dat doe, met mijn 2 linkerhanden, duurt het een uur en hou ik 2 schroeven over. Kast beetje scheef maar soit! Doet echter een Ikea monteur dat, dan is het na 20 minuten klaar en is er geen schroef over, gewoon perfect! De kast is hetzelfde, de instructie is hetzelfde maar de uitvoering van het in elkaar zetten maakt het verschil. Stel dat een manager nou zou willen dat ik het net zo snel en goed zou kunnen als de monteur, wat heb ik dan nodig? Focus je je als manager op de 20 minuten en de perfecte kast (het gewilde eindresultaat) of help je mij waarin ik mij kan verbeteren en geef je mij hetgeen wat nodig is om het eindresultaat te halen.


Simpel voorbeeld toch. Ik krijg hierop vaak terug: “jaha ik snap je wel maar we trainen onze mensen ook hoor, het is bij ons echt een mix van focus op eindresultaat en de mensen op de eerste plaats zetten. We sturen ze allemaal op training, iedere keer weer." Alleen is je mensen op training sturen, hoe goed ook, niet je mensen vooropzetten. Je mensen vooropzetten wordt niet gedaan door een trainer maar door jou als manager. ( daarom kan je als bedrijf ook beter investeren in een goede leidinggevende dan in elk jaar herhalende trainingen, maar dat terzijde 😉 )


90 procent van de interactie tussen de manager en zijn/haar team bestaat tegenwoordig uit allerlei lijstjes, allemaal eindresultaat gericht. Van planning tot gemaakte afspraken tot aantal belletjes tot …alles wat te meten is. En iedereen wordt hetzelfde gemeten. Alleen het heet niet voor niets eindresultaat. Het resultaat is de som van de arbeid die geleverd is. Ofwel, zonder de juiste arbeid geen goed resultaat. En iedereen levert op zijn eigen manier. Focus je op de persoonlijke ontwikkeling van je mensen die het moeten doen en het resultaat gaat komen.


Bij de juiste sturing door de manager, zal de gewenste arbeid worden geleverd door je mensen, met als resultaat het beoogde succes. Dat is de volgorde.


Zet je mensen op 1.


Vragen, opmerkingen of hulp nodig, schroom niet te reageren!

Commentaires


bottom of page