top of page

Fouten maken blijft een dingetje



Fouten maken blijft een dingetje zeg maar.



Ik heb al eens een blog geschreven over fouten maken: "ik win of leer, maar verlies nooit". De boodschap was dat je zonder fouten maken niet verder komt, je leert meer van je fouten dan van de dingen die goed gaan. Ofwel, het is niet erg als je een fout maakt. Ook het toegeven van fouten kwam in die blog naar voren. Als je een fout maakt maar die niet wil toegeven ontken je eigenlijk je eigen handelen en leer je dus ook niets. Indirect geef je daarmee aan dat je perfect wilt / moet zijn. Wees niet bang om fouten te maken was de boodschap. Binnen organisaties is dat natuurlijk helemaal schadelijk. Als je niet toegeeft dat er fouten worden gemaakt zijn ze ook niet op te lossen.



Maar terug naar jezelf. Want fouten maken blijft een dingetje voor de meesten onder ons, we zijn streng voor onszelf. Wat ik vaak merk bij veel mensen is dat niet de fout zelf het probleem is, die lachen we wel weg, maar de gedachten die je over jezelf krijgt na het maken van die fout. Die zijn het ergste. De paniek die ontstaat, dat negatieve stemmetje die je keihard afzeikt. "Zie je, ik kan dit eigenlijk helemaal niet. Ik moet dit ook niet doen, wie denk ik wel dat ik ben, gewoon lekker alles laten zoals het is, niets aan het handje, zo erg is het allemaal niet als ik dit niet kan" En vul je eigen negatieve gedachten maar in. En vervolgens stop je omdat je een fout heb gemaakt.



Maar de werkelijke situatie is dat je een fout hebt gemaakt. Zo? Waar en wat ging er fout? Dan ben je toch niet meteen 'niet goed' genoeg? Nee toch. Erken de fout, herstel het en je zal zien dat je ervan heb geleerd. In ieder geval lucht het op en heb je meer energie over voor andere zaken.



Conclusie: het gaat om de gedachten die je krijgt bij het maken van een fout. Probeer je er maar eens bewust van te worden als je een fout maakt. Onderbreek die negatieve gedachtes meteen en ga weer met het enthousiasme van voorheen verder. Wees maar lief voor jezelf op zo'n moment. "Kan gebeuren joh, en nu hop weer verder". Het werkt, geloof me maar 😉



Good luck!







bottom of page