top of page

Het eerlijke verhaal of een allemansvriend?Wat ben jij voor leidinggevende?


Veel leidinggevenden worstelen tegenwoordig met de verbinding tussen henzelf en het team. Aan de ene kant wil je geliefd zijn en aan de andere kant wil je soms harder en eerlijker zijn dan dat je nu laat zien. De meeste leidinggevenden kennen die dualiteit. Vaak wordt het dan een extreme versie van een van deze twee. Of een allemansvriend of een hork. En soms een mix van deze 2 maar dat is helemaal onwenselijk. De balans raakt dan zoek omdat je soms teveel toegeeft wat je later dan weer gaat compenseren. Dat is echt doodvermoeiend. Je blijft switchen en bent dan vaker niet dan wel jezelf. Uiteindelijk is het dan half half. En dat werkt nooit.


In boven beschreven gevallen heb je geen echte of juiste verbinding met je team en levert het de leidinggevende stress op en kost dus automatisch veel energie.


Een uitspraak die kan helpen is: wees hard op de materie, zacht op de mens. Deze uitspraak kan je helpen als leidinggevende maar het is goed te beseffen dat het gros van de mensen in een team ook willen dat de leidinggevende de leiding neemt. Neem die dan ook. Ze willen helemaal geen allemansvriend. Ze willen iemand die het doel uitlegt, de richting bepaalt, en die ze bij hun dagelijkse werk helpt het doel te behalen. En niet alleen in teamverband maar ook individueel. Soms sta je erboven maar veelal ga je naast je mensen staan. Faciliteer ze in hun werk. Uiteindelijk levert dat de beste resultaten op. Immers hoe meer vertrouwen bij je mensen, hoe lekkerder ze zich in hun vel voelen hoe beter ze presteren. En je mag best streng zijn, of helder, dat klinkt misschien wat beter, als het maar echt duidelijk is. En als jij veel geeft mag je ook veel terug verwachten. Win win heet dat.


Mensen kunnen veel meer hebben dan je denkt. Als het moeilijk wordt willen ze dat weten, los of ze er mee eens zijn of niet, ze willen het eerlijke verhaal. Niet overal meteen een snelle oplossing voor hebben en ze naar de mond praten. Uiteindelijk willen ze trots zijn op hun werk en daarover in hun privé kring ook over kunnen vertellen. Dat zoveel mensen tegenwoordig hun werk niet leuk vinden komt veelal dan ook voor rekening van de leidinggevende. Of leidinggevenden. Die hebben vaak wel kennis van strategie en operationele zaken maar op sociaal gebied, de mens voorop zetten, ontbreekt kennis en vaardigheden. Is ook moeilijk te leren, hoe geschoold je ook bent. Niemand wordt geleerd hoe je verbinding en vertrouwen kweekt. Daar moet je aanleg voor hebben en je ego voor opzij willen zetten, en vooral dat laatste.

(skills vs trust, google maar 😉 )


Kortom heldere en duidelijke communicatie, iedereen gelijk behandelen maar wel beseffen dat iedereen verschillend in elkaar steekt. De één een schop onder zijn kont de ander…. Besef: mensen willen geen allemansvriend, ze willen een leider die voorop gaat. Die betrouwbaar is en daar komt het cliché, die doet wat ie zegt en zegt wat ie doet. En van fouten maken leer je maar daar heb ik al eens een column over geschreven. www.marden22.com


Ga voor het eerlijke verhaal!Comments


bottom of page