top of page

Ik win of leer, maar verlies nooit

Tegenwoordig is iedereen bang om fouten te maken lijkt wel. En om die toe te geven is al helemaal not done. Maar wat gebeurt er als je ergens bang voor bent? precies, dan maak je juist die fout. Je focust je op het verkeerde. De huidige coach van PSV, Ruud van Nistelrooij, verklaarde ooit waarom hij altijd scoorde uit een penalty: "Als je denkt ik mag deze niet missen, als ik maar niet naast schiet, dan is de kans groot dat je naast schiet. Focus je je echter op, ik ga deze keihard in de linkerhoek schieten" ...juist, Ruud miste dus eigenlijk nooit.


Terug naar fouten maken, en dan specifiek in het bedrijfsleven.


Toen ik als vestigingsmanager begon merkte ik al gauw dat als er ergens iets mis was gegaan, niemand durfde toe te geven dat hij of zij iets fout had gedaan. Ofwel, we zwijgen met zijn allen, mopperen wel en hopen dat de fout niet meer wordt gemaakt.


Nou wist ik niet veel toen ik begon als manager maar wel dat als je fouten niet durft toe te geven dat je ze juist vaker maakt. Je kan alleen van fouten maken leren, als je ze ook erkent. Immers, niet erkennen is niet gemaakt is niks geleerd. Wat ik in het vervolg dus graag wilde zien, is dat iemand die een fout had gemaakt, dit gewoon zou zeggen. Dan weten we meteen waar de fout zit, kunnen we deze oplossen en eventueel de persoon helpen als die fout vaker wordt gemaakt. En als je ziet dat een collega een fout maakt, help hem dan. Is beter voor het groepsresultaat, hij of zij zal jou ook eerder helpen bij een fout van jou, en vergaderingen kunnen ingekort worden ;-).


Het duurde even, maar het kwam los. Het was zelfs even een periode populair om een fout toe te geven maar al gauw werd het duidelijk: Door de open cultuur waarin fouten werden toegegeven, werden ze eerder opgelost en daardoor minder gemaakt. De mensen in het team voelden zich relaxter en vrijer om fouten en negatieve dingen te bespreken. Win win dus.


Even terug naar de titel. Fouten maken en toegeven is dus niet verliezen. Maar leren. En hoe meer je leert, hoe meer kennis, enfin vul maar in. Daarom: Ik win of ik leer, maar verlies nooit.Comentarios


bottom of page